Гарне деревне вугілля повинне бути міцним матеріалом, блискучого чорного кольору, мати мало радіальних тріщин і видавати при постукуванні дзвінкий звук, а також повинне легко розпалятися і горіти без запаху і диму. В якісному вугіллі зберігається структура деревини. У торцях шматків вугілля, особливо хвойного, повинні бути чітко видні річні шари.
У країнах СНД для виготовлення деревного вугілля використовується ДСТ 7657-84(94).
Головним показником якості деревного вугілля є зміст нелетючого вуглецю. Деревне вугілля буває декількох видів: марки "А" і "Б" вищого і першого ґатунку. Для деревного вугілля, що використовується в приготуванні їжі також має значення вид деревини, з якої виготовлена продукція. Кращою сировиною вважається береза (високий жар, швидка тепловіддача) або дуб (рівний жар, довге горіння).
Також до основних якісних характеристик вугілля відноситься міцність, що знижує втрати при завантажувально-розвантажувальних роботах та перевезеннях. Значний вплив на міцність чинить порода деревини. Наприклад, найбільш міцним є березове вугілля, слабшим – соснове і осикове. Висока тепловіддача — також показник високої якості деревного вугілля.
Необхідно враховувати, що деревне вугілля - гідроскопічне, воно легко вбирає вологу з повітря, особливо швидко під час дощу і при зберіганні у низьких вологих і затоплюваних місцях без настилу. Тому деревне вугілля повинне зберігатися в критих приміщеннях або під навісом на настилі або піддонах, на сухій піднесеній ділянці. Вугілля, що відповідає стандартам, містить не більше 6% води.